De levensduur van de batterij wordt bepaald door het type en de versterking van uw hoortoestel en de uren dat u uw hoortoestel draagt. Uw audicien kan u de levensduur van de batterij vertellen die u kunt verwachten.
Net als de meeste andere batterijen verliezen ongebruikte zink-luchtbatterijen na verloop van tijd hun lading. Doorgaans verliest een batterij voor een hoortoestel minder dan 10% van zijn lading per jaar als het lipje intact is. Om het meeste uit uw batterijen te halen, is het beter om vaak kleine hoeveelheden te kopen in plaats van in bulk. U kunt de houdbaarheidsdatum op de achterkant van het pakket controleren. Als u een voorraad batterijen heeft, probeer dan eerst de oudste te gebruiken om er de beste prestaties uit te halen.
Afhankelijk van de ernst van uw gehoorverlies, heeft uw hoortoestel mogelijk meer vermogen nodig. Dit is een grote factor die vaak de reden is waarom het moeilijk is om een definitieve levensduur van de batterij te bepalen - dit hangt af van de gebruiker.
Hoe geavanceerder uw hoortoestel, hoe meer kracht het nodig heeft. Digitale apparaten kunnen draadloze streaming, Bluetooth-connectiviteit of ruisonderdrukking hebben. Elke combinatie van deze factoren vereist een hogere stroom om te functioneren. Deze functies ontladen je batterij sneller, vergelijkbaar met een mobiele telefoon wanneer je verschillende apps tegelijk aan hebt staan.
Hoe meer u uw hoortoestel gebruikt, hoe sneller de batterij leeg raakt. Het wordt aanbevolen dat u de batterijlade uitschakelt of opent, of de batterij uit uw apparaat haalt wanneer deze niet in gebruik is (d.w.z. 's nachts).
Het geluid om u heen kan de levensduur van de batterij beïnvloeden. Een lawaaierige omgeving zoals een restaurant of muzieklocatie zal uw batterij meer leegmaken. Als het volume op een hoog niveau staat, raakt de batterij sneller leeg.
Vochtigheid, temperatuur en hoogte hebben allemaal invloed op de levensduur van de batterij van uw hoortoestel. Lucht die te droog of te vochtig is, kan de levensduur van uw batterijen verkorten. Droge omstandigheden zullen uw batterijen uitdrogen en hun levensduur verkorten, terwijl vochtige omstandigheden condensatie aantrekken en de batterij beschadigen. Voor gebruikers van gehoorapparaten die in vochtige omstandigheden leven, biedt RAYOVAC® een batterij met een hoge luchtvochtigheid.
Deze batterijen zijn ontworpen om langdurige prestaties te leveren in vochtige omstandigheden. Evenzo beïnvloedt de temperatuur rechtstreeks de prestaties van de batterij van het hoortoestel. De optimale temperatuur voor batterijen om uit te voeren is 10-25 graden Celsius. Gebieden op grote hoogte kunnen lagere zuurstofniveaus ervaren in vergelijking met gebieden dichter bij zeeniveau. Dit kan ertoe leiden dat een batterij van het hoortoestel moeite heeft om voldoende vermogen aan het hoortoestel te leveren om efficiënt te werken.
Bewaar de batterijen van uw hoortoestel op kamertemperatuur. Bewaar uw batterijen niet op warme plaatsen, omdat hitte de levensduur van de batterijen verkort. Koeling wordt ook niet aanbevolen. Batterijen mogen niet los in uw zak of tas worden gedragen. Als een batterij per ongeluk in contact komt met een metalen voorwerp zoals munten of sleutels, kan de batterij ontladen, lekken of in zeldzame gevallen zelfs scheuren. Bewaar ongebruikte batterijen in de originele verpakking of in een batterijhouder om dit te voorkomen. Houd ze altijd buiten bereik van kinderen en huisdieren.
Zorg ervoor dat de batterijen van uw zink-lucht-gehoorapparaat op een koele, droge plaats worden bewaard. Als u ze opslaat op een plaats die te warm of te koud is, kan dit de houdbaarheid verminderen. Bewaar uw batterijen niet in de koelkast. Als u uw batterijen uit de verpakking moet halen, laat ze dan niet los in een zak of tas. Losse batterijen kunnen beschadigd raken, dus het gebruik van een batterijhouder voor een gehoorapparaat wordt aanbevolen.
Vergeet ook niet het stickertje op de batterijen te laten tot een minuut voordat u van plan bent ze te gebruiken. Zorg ervoor dat uw handen schoon zijn wanneer u een batterij in uw hoortoestel plaatst. Vuil en vet kunnen de prestaties van uw batterij beïnvloeden.
Hoortoestelbatterijen zijn verkrijgbaar in de maten 10, 13, 312 en 675. Om de maat te bepalen, gebruiken de meeste fabrikanten een industrie gestandaardiseerde kleurcode op hun zink-lucht stickers of verpakking. Fabrikanten plaatsen vaak letters voor of na het batterijformaat om hun fabrieksordernummer aan te geven. 13A of R13ZA zijn bijvoorbeeld beide batterijen van maat 13.
De kleurcodes zijn als volgt:
- 10 = Geel
- 312 = Bruin
- 13 = Oranje
- 675 = Blauw
Een zink-luchtbatterij gebruikt lucht buiten de batterij als stroombron. Het in de fabriek aangebrachte lipje sluit de luchtgaten in de batterij af en zorgt voor frisheid totdat u klaar bent om de batterij te gebruiken.
Verwijder het lipje niet voordat u klaar bent om de batterij te gebruiken. Om de batterij te activeren, verwijdert u eenvoudig het lipje. Nadat u het lipje hebt verwijderd, wacht u ongeveer een minuut voordat u de batterij in uw hoortoestel plaatst. Dit geeft voldoende tijd om de lucht binnen te laten en de ingrediënten te activeren.
Het vervangen van het lipje wanneer de batterij niet in gebruik is, zal de levensduur van de batterij niet verlengen. Lees meer over het verkrijgen van de beste levensduur van de batterij van het hoortoestel in dit artikel: Factoren die van invloed zijn op de levensduur van de batterij van het hoortoestel