Ik heb dit apparaat gekocht voor mijn buurvrouw. Zij is nagenoeg blind, ze hoort slecht, door haar suikerziekte is ze decennia lang 5,6 keer per dag geprikt in alle 10 haar vingertoppen die daardoor nagenoeg gevoelloos zijn geworden. In de vele eenzame uren wil ze graag iemand kunnen bellen voor een praatje, een uitnodiging, etc., maar daarvoor heeft ze iemand nodig die het telefoonnummer kan opzoeken en intoetsen. Die is er lang niet altijd.
Wij dachten, met Bartimeus, dat de Scalla 3 de oplossing was. Zij hoeft alleen maar van de bovenste rij de eerste twee (later 3) toetsen te gebruiken. Daar zullen we knopjes op moeten plakken. De eerste naam staat op het scherm (dat ziet ze niet). Vervolgens dezelfde knop indrukken: de spraak wordt geselecteerd, weer indrukken: de naam wordt uitgesproken. Niet de juiste persoon. Tweede knop (pijl omhoog) indrukken: volgende naam van de lijst; na tweemaalknop 1 hoort ze de naam. Dit (1x knop2, 2x knop 1) herhalen tot de gewenste naam zich aandient. Tamelijk makkelijk aan te leren … tenzij er een foutje optreedt. In dit routineproces is dat een ramp. Onder de eerste knop zit ook een menu dat door een vergissing of zelfs een trillende vinger al kan worden geopend. Dat ziet ze niet en nog minder welke menuoptie staat geselecteerd. In het beste geval is alleen de telefoonlijst gesloten en kan ze vanaf de eerste naam opnieuw beginnen. Na de eerste dag waren 5 van de 30 namen gewist.
Conclusie: ik denk dat de ontwerper zich helemaal niet bewust was van de problemen die een gehandicapte (de doelgroep) kan ondervinden.
Een ander probleem is de gebrekkige handleiding. Er ontbreekt een consequente en stapsgewijze uitleg van elke stap die moet worden genomen. Er ontbreekt soms een verwijzing naar in de tekst genoemde knoppen. Ik zocht naar een aanwijzing waar ik moest beginnen om de telefoonlijst in te voeren, maar vond die niet. Uiteindelijk: begin maar te typen in het openingsscherm! Dat had ik graag in de handleiding gezien, het had me zoek- en probeerwerk bespaard.
Al met al een mooie telefoon, maar minder geschikt voor zwaar gehandicapten.
Suggestie voor gehandicaptentelefoon-ontwerpers:
Een kastje met voor de gebruiker alleen een aan/uitknop en volledige spraakbediening voor telefoongebruik. Verder alle instel- en regelknoppen achter een klep. Technologiën zijn volop beschikbaar, zie de smartphones.